Kamp 2015

Foto’s:

Dagverslagen:

Vrijdag

De laaaaaaaaaatste dag! Zowel leiding als kinderen willen nog niet dat het voorbij is, maar inmiddels is dit toch wel het geval… Vanmorgen lekker relaxed aan gedaan. Het ontbijt was een beetje á la brunche idee. Lopend buffet met croissants, harde broodjes en zelfs een ei. Amara ging elke keer om zijn lunchpakket te maken maar at die vervolgens ook direct weer op.

Na het ontbijt werden er twee spellen gespeeld. Het eerste was Warm-IJskoud. Tien leiding gingen zicht verstoppen in en rond de blokhut (ze waren erg goed verstopt en bijna onvindbaar). Ze hadden allemaal kaartjes van 10 (gloeiend heet) tot aan 1 (bevroren). Het groepje wat als eerste aankwam bij de leiding kreeg het kaartje met nummer 10, de tweede 9, enzovoort. Wie uiteindelijk de meeste punten had, won. Daarna is het zweedse loopspel gespeeld. Voor de kleintjes waren er 25 vragen in de blokhut opgehangen en voor de grotere buiten 35 vragen. In tweetallen gingen ze de vragen af en als het goed was mochten ze door naar de volgende.

Na het middageten begon het programma voor de voorbereiding van de bonte avond! Dit keer thema Het Rad van de Tuinen. Er is zowaar een echte danslerares langsgeweest die twee uur lang dansles heeft gegeven aan twee groepen kinderen. Gilano, Roos, Frederique, Bianca en Juul hebben een mooi optreden gegeven en ook Evi, Nienke, Lieke en Mitchel waren de dansende dames (ja Mitchel is voor een avond omgeturnd tot vrouw). Bij de voorbereidingen hoorde ook het maken van een optreedplek/podium, het maken van entreekaartjes, het sminken of een glittertattoo, de laatste drie dingen hebben bijna alle kinderen wel gedaan. Hayden, Riley en William waren mooie zombies en Siem was een prachtige vrouw met rooie haren, zonnebril, jurk en heeeeeel veel kettingen.

Nadat alles klaargezet was, zagen we Opa Kluitje in een keer binnenkomen… met de zonnemachine! Terwijl we ernaar keken rende Giga en Flink buiten het pad voorbij, “ze komt eraan, ze komt eraan”. Ze kwamen naar binnen en toen zagen we haar weer… de ijskoningin! Ze kwam de zonnemachine ophalen en het ultimatum was nu verlopen! Ze moest hem hebben!

Giga en Flink hebben de ijskoningin aan de praat gehouden terwijl Opa Kluitje de zonnemachine probeerde aan te zetten. Hij houdt wel van grapjes die Opa Kluitje, met een klok die aftelde vanaf 2 minuten, startte er erna direct weer een klok, dit keer van 100 seconden. Daarna ging de zonnemachine toch echt branden en veranderde de ijskoude, niet vriendelijke en niet lieve ijskoningin in een lieve vrouw die iedereen en alles aardig vond. Alsnog waren wij het erover eens dat ze gestraft moest worden, ze had ons immers uit de slaap gehouden!

En gestraft werd ze, met alle viezigheid die je je maar kan bedenken. Details laat ik achterwege, maar ik gok dat de kids dat wel leuk vinden om te vertellen morgen als ze weer thuis zijn. Na het thema zijn er heerlijke pannenkoeken gegeten en ook het toetje was weer mazzel, iets met ijs namelijk (hoe kan het ook anders met dit thema).

Na het eten konden we beginnen aan de bonte avond. Eerst kwam het dansoptreden van Gilano, Roos, Frederique, Juul, Bianca en consorten. Hartstikke knap en trots waren ze allemaal! Na het eerste optreden is het Rad van de Tuinen uitgelegd. Alle eetgroepen kregen 10 munten en mochten aan het rad draaien voor een spel. Bij elk spel konden munten verdiend worden (of verloren) en zo gingen ze van spel naar spel. Tussendoor werden de optredens gehouden en tot slot kwam de act met Evi, Nienke, Lieke en Mitchel.

Uiteraard is de leiding nog bedankt en is er nog een disco geweest. Ondertussen is de leiding nog heeeeeeeeel erg druk met het opruimen van alle spullen aangezien we morgen om 10 uur weer helemaal klaar moeten zijn voor vertrek. De kinderen zijn richting slaapzaal (het is nu 12 uur) en wij zullen over een uur of twee/drie ook volgen. Moe maar voldaan heeft de leiding onderling beaamt dat dit een topjaar was! Op naar het 42ste SOK-kamp!

Donderdag

Vanmorgen zijn de kinderen voor het eerst wakker geworden met het wakker-wordt-lied: ja we zijn klaar voor de start… Ze waren gewoon niet wakker te krijgen, dus dan maar zo! Wel jammer, want er was een deal gesloten met de jongens slaapzaal, als ze tot half 9 zouden blijven slapen, mochten ze Eva T. van de duikplank duwen. Maar ja de keuken had om 8 uur de muziek aangezet dus dat feest ging niet door.

Tuurlijk was de traditionele ochtendgymnastiek er weer, dit keer de choe choe wa choe choe wa, iedereen deed mee. En we hadden een verjaardag te vieren van Safae, iedereen heeft gezongen en ze heeft een mooi cadeau gekregen. Tijdens het ontbijt kwam Opa Kluitje binnen. Wij vroegen ons af waar zijn zonen eigenlijk waren, hij wist even niet eens meer dat hij zonen had en keek heel verbaasd. Uiteindelijk herinnerde hij het zich weer en vertelde dat ze snel langs zouden komen. Wij vertelde over het zwembad en de locker. Dat we daar vandaag naartoe zouden gaan en het derde puzzelstuk zouden kunnen vinden in locker 102. Nu dit geschreven wordt besef ik me dat ik gister volledig ben vergeten te vertellen. We hadden namelijk een cijferraadsel waar het getal 102 uitkwam en de hint voor het zwembad.

Eenmaal aangekomen in het zwembad zag Amara voor ons gevoel voor het eerst water, hij stond met zijn voeten in voetenbad en keek uitermate verbaasd naar beneden. Daarnaast had hij het alleen maar over de duikplanken van het SOK, het SOK heeft leuke duikplanken! Gilano was een waar waterratje, nergens bang voor en van zwembad naar zwembad en van glijbaan naar glijbaan aan het hoppen. In het zwembad kregen we nog door dat de badmeester telefoon had gehad van Opa Kluitje het nummer was namelijk veranderd. In kluisje 100. 5 kinderen (1 van elke groep) mochten gaan kijken bij de kluis en vonden inderdaad het laatste puzzelstuk. We namen het mee naar de blokhut!

Op de terugweg in de auto hadden Elise, Ismaël en Riley een discussie. Elise vroeg zich af waarom kamp geen 2 weken kon duren… Ismaël dacht, ik doe daar een schepje bovenop, waarom geen vier weken? En Riley vond 10 weken wel genoeg waarna Riley en Elise dat eigenlijk ook wel een goed idee vonden.

De ouderen groepen beginnen ook een beetje met het pesten van de leiding. Edwin had rijst in zijn bed, Cisarlin mag morgen eten over Nino heen gooien en Manon heeft even een emmer water over Eva T. gegooid.

Ook zijn de nodige kussengevechten een feit. Bij groep 1 is een nieuwe variant bedacht, een knuffelgevecht. Alle knuffels gaan door de lucht heen en natuurlijk het hardst op de leiding.

Na het zwemmen hebben we nog lekker patat gegeten met shoarma. Hayden zat op een gegeven moment even in een hele comfortabele houding en viel tijdens het eten eigenlijk even in slaap…. Heel grappig en schattig.

Na het eten kwamen Opa Kluitje, Giga en Flink uit de Kluit gewassen op bezoek. De kaart van het zwembad werd getoond en al snel zagen we dat het een plattegrond met een kruis was. We gingen met zijn allen zoeken en op een gegeven moment had Cisarlin hem! Opa Kluitje is weggegaan met de machine en gaat kijken of hij hem aan de praat krijgt en misschien het hart van de ijskoningin kan laten ontdooien… Die komt ten slotte morgen. Inmiddels is William ervan overtuigd, degene (van Giga en Flink) met de lage stem is Nino (dit is dus precies andersom, nee ze weten exact hoe het zit, maar gaan er toch helemaal in op!).

De jongste twee groepen hebben ’s-Avonds nog een groente en fruit bingo gedaan (iedereen heeft een prijs gewonnen) en daarna een mooie boswandeling. De oudste groep heeft eerst nog even levend kwartet gespeeld waarbij de spelleiding Kim en Mitchel het eigenlijk niet snapte (Mitchel zit nota bene in de dagorganisatie). Daarna hebben ze hetzelfde programma gevolgd.

Inmiddels is het half twaalf, bij de jongste twee is het stil en bij de andere branden de lampen nog en worden er tanden gepoetst. Het was een lange maar superleuke dag. Iedereen ligt moe en voldaan in bed, op naar de laatste volledige dag………!

Woensdag

De woensdag! Volgens (sommige) leiding de leukste dag is begonnen met de ochtendgymnastiek, dit keer iets met een vlieger, giraf, zo hoog enzovoort. Voor de kids in ieder geval wel bekend! Na de ochtendgymnastiek en het ontbijt werden de kinderen per groepje van 7 kinderen en 1 leiding bij Lara geroepen, daar mochten ze een cola en een zakje chips kiezen en in een zak doen. Vervolgens kreeg de leiding een tas mee en mochten ze meelopen. Buiten bij de parkeerplaats kwamen er blinddoeken tevoorschijn…. Een dropping!

De groepen werden gedropt op een plek zo’n drie kilometer van de opdrachten af. Eerst moesten ze de weg terugvinden richting Ermelo en dan vervolgens met een kaart in Ermelo nog de opdrachtpunten af. Daniël zijn groep had het aan een voorbijganger gevraagd, niet wetende dat die richting het centrum van Putten wees…. Laten we zeggen, die konden twee uur later weer op dezelfde plek beginnen als waar ze gestart waren. Karin was de groep waar niemand in wilde zitten…. En dat was ook dit jaar weer terecht, want vrij snel was ze haar kaart kwijt, de enige houvast dus. Gelukkig is uiteindelijk ook die groep veilig aangekomen. Ondertussen werden alle groepen gebeld en moesten ze opdrachten uitvoeren. Zo zijn de haren van de leiding geel, groen, paars en oranje geverfd en de gezichten zwart gesminkt. We moesten achteruit lopen in polonaise en suikerklontjes verzamelen. Onderweg waren de nodige opdrachtpunten waar altijd iets te drinken en uit te voeren was. Van het maken van groentedieren tot aan het gooien van waterballonnen op de leiding, alles is uitgevoerd. Tewo had nog een vraag voor een voorbijganger met een hond, “Wat is dat voor hond?”, Vrouw antwoord: “een beagle”. Tewo zegt: “Ow, hoe zien die eruit?”. De vrouw wist even niet meer te antwoorden hierna…

Alle groepen kwamen rond etenstijd weer thuis en konden beginnen aan een hollandse pot, andijviestampot met gehaktbal. Zelfs Ismaël heeft dit keer een paar hapjes gegeten, hartstikke knap!

Na het eten mochten de kinderen nog even vrij spelen. Melvin heeft Amara leren hoepelen, dat was een uitermate grappig tafereel. Noor had haar eigen voeten (inclusief slippers) ingegraven in de zandbak (even voor de duidelijkheid, dit is een dubbel volleybalveld aan zandbakformaat). Ze trok haar voeten eruit en 1 slipper verdween onder het zand. Toen ze bij de leiding kwam was ze inmiddels vergeten waar ze ongeveer gezeten had en vervolgens zijn we met zijn allen de mega zandbak doorgegaan, helaas zonder resultaat… slipper is tot op heden kwijt!

Het avondprogramma is nog gesplitst. De jongste twee groepen gingen vuur aarde ijs doen op het veld (spons water vuur) en de oudste groepen levend stratego. Tijdens deze activiteiten hebben we een schim voorbij zien komen van de ijskoningin en voelde we een koude stroom lucht…. Yanna, Felicia en Noor hebben we er nog even van moeten overtuigen dat de ijskoningin nooit, maar dan ook nooit zomaar de blokhut in komt, het is hier namelijk veel te warm voor haar!

Inmiddels is het half één en is het stil in de blokhut. De leiding moet nog eventjes, maar ook dan mogen wij ons warme bed opzoeken en is er morgen weer een mooie dag!

Dinsdag

Goede avond, u zit natuurlijk al met smart te wachten of het verslag van eerste volledige dag op kamp, nou hier is hij dan hoor. Totaal vermoeid brachten wij gisteren de kinderen na de disco naar bed, dus wij dachten die slapen wel lekker uit….Nou laten we het erop houden als u half 7 uitslapen vindt dan hebben ze vanmorgen uitgeslapen. We begonnen deze dag met ochtend gymnastiek. Nog voor het ontbijt moesten alle kinderen en leiding naar het veld toe omdat de organisatie van de woensdag wilden beginnen met ochtend gymnastiek. Roos & Frederique informeerden even bij Juul of dit een standaard verhaal was hier (ze hadden duidelijk trek en wilden gewoon ontbijten), maar volgens Juul was dit niet standaard. Gelukkig dan kunnen we morgen gewoon gelijk gaan ontbijten. Op het liedje Feest van Kinderen voor Kinderen heeft iedereen heel enthousiast mee gedanst.

Na het ontbijt kregen alle kinderen een super mooi SOK shirt zodat ze straks herkenbaar zijn in het Dolfinarium. De meiden van de Magnums (de oudste groep, die overigens helemaal bestaan uit meiden, en waarvan de leiding inmiddels papa en mama Magnum zijn) vonden zo’n shirt natuurlijk absoluut geen gezicht dus al snel werden er knopen gemaakt zodat ze tenminste een beetje hip door het park konden lopen. We hebben we ook maar gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om iedereen even op de foto te zetten. Dit duurde overigens niet even wat begon met “zeg allemaal maar kaas, of doe allemaal de handen in de lucht”, eindigde met “stop je vingers in je neus en daarna stop je vingers in de neus van je buurman of buurvrouw”…De kinderen weigerden hier echter aan mee te werken, dus hier hebben we helaas geen foto’s van. Net voordat we de bus in wilden stappen kreeg Eva T. nog een “mooie” jurk aan met sjerp omdat zij door haar vriend ten huwelijk is gevraagd. Ik hoor u thuis denken ah wat lief, maar dit was meer bedoeld om haar behoorlijk voor schut door het Dolfinarium te laten lopen. Gelukkig is het Dolfinarium niet zo ver rijden waardoor we behoorlijk op tijd in het park waren. Nadat iedereen even bij de centrale plek was geweest (een speeltuin in het park), mochten de kinderen het park in. De allerkleinste zijn lekker bij elkaar gebleven en hebben het park samen verkend. De grotere mochten iets zelfstandiger door het park heen. We hadden in ieder geval afgesproken dat we om 12 uur zouden verzamelen bij de grote dolfijnenshow in de koepel. Wat was dat prachtig. Dolfijnen sprongen, deden kunstjes, zwommen met de begeleiders door de koepel heen en maakten allerlei grapjes. Ook kwam (dit was dan wel toeval) even sneeuw naar beneden vallen en joeg er een koude wind door de koepel heen. Even leek het of de ijskoningin voorbij kwam… Na de voorstelling hebben we lekker frietjes gegeten. De kinderen konden kiezen tussen kaassouflet, kroket of frikandel en drinken. Het was even een organisatie in een heeeeeeeeel druk park maar uiteindelijk heeft iedereen zijn friet, drinken en snack gehad. Bij de leiding ging het niet helemaal goed, maar na wat ruil- en deelacties had iedereen genoeg van alles. Daarna mochten de kinderen weer op pad, na een algemene plaspauze mochten de kleintjes even langs de snoepwinkel. Daar mocht er 100 gram in een zakje van het zakgeld gekocht worden. Hayden en Riley waren ervan overtuigd dat zij geen zakgeld hadden, maar tuurlijk hadden zij dat ook! Zelfs als ze verbaasd kijken zien ze er exact hetzelfde uit. Wij zijn overigens blij dat 1 van de 2 is gaan wisselen. Ook al weten nu even niet wie van de twee een tand mist. Hoewel Amara dacht dat hij alvast mocht beginnen terwijl er nog afgerekend moest worden, dachten Hayden en William dat hun snoepzakje ECHT niet te vol zat…. Daar hadden ze zich op verkeken toen overduidelijk meer dan de helft er weer uit moest….Nienke, Elaine, Manon, Saffae & Bianca dachten heerlijk even te kunnen relaxen op het strand bij het dolfinarium. Mitchel (leiding) vond blijkbaar dat ze er nogal oververhit uitzagen omdat hij een flesje water over ze leeg gooiden. Daarna ontstond er natuurlijk een waar gevecht waarbij Tim, Mitchel & Eva T. (alle drie leiding) het water in gegooid werden. Manon belandde er uiteindelijk ook in en Elaine bleef ook niet echt droog meer. Mensen om het strand keken wel een beetje raar op dat drie volwassenen met kleding en al (1tje zelfs in een jurk) het water in gingen. Na een wandeling naar de zeeleeuwen ging de SOK-bel door het park heen en was het tijd om te verzamelen. Bij het centrale punt aangekomen bleek het inderdaad dat de ijskoningin was langsgekomen. Er was een woordzoeker achtergelaten en nadat deze was opgelost, kwam daar Pierewier uit, dit is de speeltuin waar we voor stonden! Een aantal mensen ervaarde een SOK-wervelwind aan kinderen die op zoek waren naar iets verdachts en niet lang daarna kwam Bram aan…. Hij had een stuk gevonden net als gisteren!
Gelukkig we hadden datgene gevonden waarvoor we eigenlijk naar het Dolfinarium gekomen waren. Met een gerust hart konden we nu weer terugkeren naar de blokhut. In de bus bleek dat deze dag wel heel vermoeiend was geweest voor Michelle en Noor want die lagen helemaal knock out.

Het eten van vandaag was simpel, soep en een broodje knakworst. Voor de jongste kinderen was dit nog steeds te veel te zijn want die aten bijna niets. Tijdens het spelen op het veld kwamen Giga en Flink eens even kijken hoe het vandaag gegaan was in het Dolfinarium. Trots lieten wij het stuk zien wat we gevonden hadden, maar eigenlijk wisten zij niet zo goed wat ze daarmee moesten. Tja als zij het al niet weten, hoe moeten wij het dan weten?! Morgen komt opa Kluitje zelf maar eens bij ons langs, misschien kan hij ons iets meer vertellen. Wij twijfelen hier wel een klein beetje aan want hij schijnt erg vergeetachtig te zijn. We zullen het morgen wel even zien.

Toen Giga en Flink naar huis gingen hebben we de jongste groep (de Softijsjes) lekker laten douchen en zijn zij naar bed gegaan. De andere kinderen deden nog spel op de paden om onze blokhut heen. In kleine groepjes mochten ze zonder leiding naar verschillende plekken om daar een spel te spelen. Zo moesten kinderen onder andere appels uit een boom vissen, curlingen, met een bootje een kleine plas in om groente en fruit te zoeken en ijspegels vangen. Als het spel goed gespeeld werd konden de kinderen een letter vinden en uiteindelijk konden zij met die letters het woord ijskoningin vormen. Als ze het goede woord vormden werden ze naar een locatie gestuurd waar ze een lekker ijsje konden halen. Alle kinderen kregen daarna een lekker beker warme chocomel en een speculaas pop en gingen vervolgens groep voor groep onder de douche. Nicky en Cisarlin (beide meisjes) waren nogal onder de indruk van het verhaal dat Eva T. ging trouwen want tijdens het avondspel hadden zij besloten ook te gaan trouwen. Dus terwijl iedereen aan de warme chocolademelk zaten werd er hier een heuse bruiloft opgevoerd.
Langzaamaan zijn we nu alle kinderen richting douche en slaapzaal aan het sturen, we hopen dat ze net zo lief gaan slapen als gisteren! Als laatste anekdote die nu binnenkomt….. Marlies (kind) zag Kim (leiding) in de douche haar gezicht schoonmaken. Kim vroeg, is alle make-up, zwart, om mijn ogen weg? Marlies: nou er zit nog wel wat, maar dat kunnen ook je wallen zijn…. Dusssssss…….. nee de leiding ziet er ook niet fris en fruitig meer uit!

Maandag

De maandag zit erop! En wat voor dag was dit! Voor veel kinderen heeeeeeeel erg spannend en daardoor de eerste traantjes al in de bus bij Yanna en Marina. Bij Yanna was het over zodra grote vriendin Felicia bij de bus verscheen en Marina zat bij de uitrit van de Mariënhoeve al gezellig te kletsen over van alles en nog wat!

Bij aankomst in de blokhut zijn de spullen uitgeladen, lekker boterhammetje gegeten en hebben we de slaapzalen ingedeeld. De gezelligheid tussen Evi, Manon en Nienke straalde ervan af en Yanna en Felicia vonden dat ze wel samen in 1 bed konden slapen…

Na het eten van de boterhammen, zagen we iets op het veld liggen in de verte. We zijn direct gaan kijken en het was een enorm blok ijs! Met groentes erin en…… een briefje met de volgende tekst:

“Allerliefste kinderen, Wij hebben een vreselijke fout begaan. Wij zijn de gebroeders Uit de Kluit gewassen. Wij zijn van beroep Groentemannen net als onze oude pa Kluitje. Iedereen heeft tegenwoordig een eigen groentetuin en nu hebben wij geen klanten meer. Wij hebben de hulp ingeroepen van de ijskoningin. Zij wilde ons wel helpen in ruil voor onze Zonnemachine. De Zonnemachine heeft onze vader Kluitje lang geleden uitgevonden om zijn moestuintje sneller te laten groeien, en het werkte. Tegenwoordig is pa Kluitje wat ouder en vergeetachtig, hij heeft de Zonnemachine ooit goed opgeborgen en hij weet nu niet meer waar… De ijskoningin laat alle groente bevriezen en ze stopt niet voordat zij in het bezit is van de Zonnemachine. Het is enorm uit de hand gelopen en wij zitten met onze handen in het haar.. Onze arme pa Kluitje weet van niets… Hij is helemaal in de war omdat al zijn groente bevriest. Onze vader heeft allerlei aanwijzingen die de vindplaats van de Zonnemachine moeten prijsgeven maar wij snappen er weinig van. Wij roepen jullie hulp in. Wij komen vanavond rond de klok van 20:00 in de hoop dat jullie ons willen helpen, met alle raadselachtige aanwijzingen van onze pa… Kijken jullie ondertussen goed uit voor de ijskoningin, ze is ijs en ijs en ijs koud….. Groeten Giga&Flink Uit de Kluit Gewassen.”

Na deze spannende brief is het tijd om elkaar en de blokhut te leren kennen. De kinderen gaan in groepen op zoek naar de groentes in de blokhut. Bij elke groente zit een leiding die ze iets uitlegt over het kamp, de regels en hoe het allemaal gaat. Tegelijk worden alle namen even doorgenomen zodat iedereen dat ook leert.

Als iedereen weet wat waar is, mogen de kinderen even lekker “vrij spelen”. De ballenbak, trampolines, schommelbal (voor de ouders die dit nog niet kennen, schommels staan in een kring, bal in het midden en waar de bal doorheen glipt, is af) en ook de traditionele gevangenis van Hugo, Giel, Lieke, Vince, Michelle en nieuwkomers Hayden en Riley is voor niemand van de leiding veilig. Amara is dikke vrienden geworden met onze geiten van de buren en is ze aan het voeren, wel even voor de zekerheid gevraagd of ze misschien bijten…

Omdat de namen er nog niet helemaal goed in zitten gaan we een paar spellen doen. Één daarvan is centraal met de hele groep. Met broodroosters, mixers, bomen, kippen en olifanten snapt de leiding er vooral verdomd weinig van en staat telkens in het midden om iemand aan te wijzen. In de eetgroepen gaan we swoeshbal doen, hierbij gaan de kinderen in een kring staan en een onzichtbare bal doorgeven en daarbij de naam noemen. Hierna volgen er nog verschillende spelletjes als zakdoekje leggen en krantenmeppertje. De namen worden nog een beetje door elkaar gehaald, maar het begint goed te komen!

Het eten is natuurlijk met vooral groentes dit keer (gezond zeg!), spinazie, wortels, doperwten, aardappels, vissticks (daar werd om gevochten…. Door de leiding, nee hoor grapje, de kinderen vonden dit heerlijk). Met appelmoes en komkommer was de maal compleet! Het leek wel even, hoe jonger de kinderen, hoe groter de eetlust! Luca heeft 2 volle borden met alleen spinazie op, het andere eten ook, maar de spinazie deed het hem. Kans best dat hij dat thuis niet zo enhousiast eet, maar ja op kamp is alle lekkerder….! Ook Laxmi is twee keer voor een vol bord gegaan en de tweeling Hayden en Riley konden niet ophouden met eten, alles van tafel ging op en zeker de bak komkommer was slachtoffer. De keuken is dit jaar wel wat traag dus wachtend op het toetje zijn we het kamplied gaan zingen. Wheeeeeeeeeeeeee jooooooooooooooooooo WE ZIJN HIER OP SOKKAMP………. Dat is hetgeen wat jullie nog heeeeeeel lang gaan horen daar bij het thuisfront want dit lied sloeg aan! Toen kwam het toetje en dat maakte alles goed want wie wil er nou geen vla, yogurt, siroop en….. snoep! Zo gezond gegeten dus dat moet kunnen!

Na het eten kwamen zoals beloofd Giga en Flink uit de Kluit gewassen…. De ene was even in zijn ballen geknepen want die had me toch een hoge stem! De ander daarentegen had een hele zware stem en at in zeer rap tempo een banaan, tomaat en appel op. De restjes zaten op het raadsel wat ze mee hadden. Het zit namelijk zo. Er is een ijskoningin, daar zijn Giga en Flink heeeeeeeeel erg bang voor. Ze moeten aanstaande vrijdag de zonnemachine aan haar geven, want anders zal alle groenten voor altijd bevroren blijven. Ze vertellen dat hun Opa (Opa Kluitje) de zonnemachine destijds heeft verstopt zodat niet iedereen daar zomaar gebruik van maakt, nu is er 1 probleem: Opa Kluitje is nogal vergeetachtig, maar heeft wel de nodige aantekeningen gemaakt. De eerste hebben Giga en Flink bij zich: “Wat heeft 21 ogen…maar kan niets zien…. Speel en vindt een aanwijzing.” Zo en nu mag u als ouder even goed nadenken wat dit is, morgen meer…

Ow nee de dag is nog niet voorbij, dat kan niet, anders hebben we geen volledig dagverslag. Maar weten jullie het al? Nee? nog even nadenken dan….

Nu? Weten jullie het nu? Nog niet? De leiding heeft er een vergadering over gedaan dus we twijfelde of de kinderen het zouden raden maar die wisten het vrijwel direct dus het niveau van de leiding is hierbij ook weer erg confronterend gebleken…

Maar goed jullie weten het inmiddels wel, zo niet: een dobbelsteen! Giga en Flink hebben ook een plattegrond bij zich, al snel zien we dat dit de blokhut is met in elke ruimte een getal. Nadat we Giga en Flink even onze mooie moestuin hebben laten zien, gooien we de dobbelsteen en mogen vijf kinderen, 1 van elke groep: Noor, Luca, Kevin, Chimene gaan kijken in de leidinghoek… ze brengen terug wat ze gevonden hebben en wat is dat….! Een gedeelte van een schilderrij van Opa Kluitje, met achterop een kaart……….. Er zit ook een briefje bij met natuurlijk weer iets wat ontcijferd moet worden: “Hier is het altijd DOL…….fijn! Ga naar deze plek en kom tot rust tussen de vissen. Een volgende aanwijzing kan je hier echt niet missen!”. Een paar kinderen zeggen…. Misschien het Dolfinarium?!? Giga en Flink zeggen dat ze daar dan morgen naartoe gaan maar dat het wel lastig zoeken is met zijn tweeen, kunnen we niet mee? We kijken penningmeester Rosalie aan en die zegt dat het veel geld kost maar dat het wel moet lukken! Amara vraagt zich af wanneer we dan gaan, we leggen uit dat we dat dan morgen moeten doen. Hij wil even weten wanneer morgen is en na een nachtje slapen zou het zover moeten zijn…. Amara wil dan graag NU naar bed!

Tuurlijk komt er nog een hele leuke knutselavond. Van het timmeren van fruit en groente op stukken hout en het verven van glazen vaasjes met glow in the dark verf met mooie bloemen erin (uiteraard zelf gemaakt), alles was mogelijk.

De avond is nog lang, want om half tien wordt de disco nog ingezet. Met een heuse DJ, Flippa uit Wijk bij Duurstede die kosteloos bij ons wilde komen draaien is het nog nooit zo’n feest geweest. Bram wist niet dat hij zo lenig was en veroverd het hart van Elaine, ja het eerste stelletje is in de maak! De allerkleinsten beginnen langzaam om te vallen en het is tijd om een voor een naar de slaapzalen te vertrekken. De voeten zijn gewassen, verhaal wordt voorgelezen en dan kan iedereen lekker gaat slapen! De eerste succesvolle dag met een superleuke groep is begonnen!

Dagverslagen:

Vrijdag

De laaaaaaaaaatste dag! Zowel leiding als kinderen willen nog niet dat het voorbij is, maar inmiddels is dit toch wel het geval… Vanmorgen lekker relaxed aan gedaan. Het ontbijt was een beetje á la brunche idee. Lopend buffet met croissants, harde broodjes en zelfs een ei. Amara ging elke keer om zijn lunchpakket te maken maar at die vervolgens ook direct weer op.

Na het ontbijt werden er twee spellen gespeeld. Het eerste was Warm-IJskoud. Tien leiding gingen zicht verstoppen in en rond de blokhut (ze waren erg goed verstopt en bijna onvindbaar). Ze hadden allemaal kaartjes van 10 (gloeiend heet) tot aan 1 (bevroren). Het groepje wat als eerste aankwam bij de leiding kreeg het kaartje met nummer 10, de tweede 9, enzovoort. Wie uiteindelijk de meeste punten had, won. Daarna is het zweedse loopspel gespeeld. Voor de kleintjes waren er 25 vragen in de blokhut opgehangen en voor de grotere buiten 35 vragen. In tweetallen gingen ze de vragen af en als het goed was mochten ze door naar de volgende.

Na het middageten begon het programma voor de voorbereiding van de bonte avond! Dit keer thema Het Rad van de Tuinen. Er is zowaar een echte danslerares langsgeweest die twee uur lang dansles heeft gegeven aan twee groepen kinderen. Gilano, Roos, Frederique, Bianca en Juul hebben een mooi optreden gegeven en ook Evi, Nienke, Lieke en Mitchel waren de dansende dames (ja Mitchel is voor een avond omgeturnd tot vrouw). Bij de voorbereidingen hoorde ook het maken van een optreedplek/podium, het maken van entreekaartjes, het sminken of een glittertattoo, de laatste drie dingen hebben bijna alle kinderen wel gedaan. Hayden, Riley en William waren mooie zombies en Siem was een prachtige vrouw met rooie haren, zonnebril, jurk en heeeeeel veel kettingen.

Nadat alles klaargezet was, zagen we Opa Kluitje in een keer binnenkomen… met de zonnemachine! Terwijl we ernaar keken rende Giga en Flink buiten het pad voorbij, “ze komt eraan, ze komt eraan”. Ze kwamen naar binnen en toen zagen we haar weer… de ijskoningin! Ze kwam de zonnemachine ophalen en het ultimatum was nu verlopen! Ze moest hem hebben!

Giga en Flink hebben de ijskoningin aan de praat gehouden terwijl Opa Kluitje de zonnemachine probeerde aan te zetten. Hij houdt wel van grapjes die Opa Kluitje, met een klok die aftelde vanaf 2 minuten, startte er erna direct weer een klok, dit keer van 100 seconden. Daarna ging de zonnemachine toch echt branden en veranderde de ijskoude, niet vriendelijke en niet lieve ijskoningin in een lieve vrouw die iedereen en alles aardig vond. Alsnog waren wij het erover eens dat ze gestraft moest worden, ze had ons immers uit de slaap gehouden!

En gestraft werd ze, met alle viezigheid die je je maar kan bedenken. Details laat ik achterwege, maar ik gok dat de kids dat wel leuk vinden om te vertellen morgen als ze weer thuis zijn. Na het thema zijn er heerlijke pannenkoeken gegeten en ook het toetje was weer mazzel, iets met ijs namelijk (hoe kan het ook anders met dit thema).

Na het eten konden we beginnen aan de bonte avond. Eerst kwam het dansoptreden van Gilano, Roos, Frederique, Juul, Bianca en consorten. Hartstikke knap en trots waren ze allemaal! Na het eerste optreden is het Rad van de Tuinen uitgelegd. Alle eetgroepen kregen 10 munten en mochten aan het rad draaien voor een spel. Bij elk spel konden munten verdiend worden (of verloren) en zo gingen ze van spel naar spel. Tussendoor werden de optredens gehouden en tot slot kwam de act met Evi, Nienke, Lieke en Mitchel.

Uiteraard is de leiding nog bedankt en is er nog een disco geweest. Ondertussen is de leiding nog heeeeeeeeel erg druk met het opruimen van alle spullen aangezien we morgen om 10 uur weer helemaal klaar moeten zijn voor vertrek. De kinderen zijn richting slaapzaal (het is nu 12 uur) en wij zullen over een uur of twee/drie ook volgen. Moe maar voldaan heeft de leiding onderling beaamt dat dit een topjaar was! Op naar het 42ste SOK-kamp!

Donderdag

Vanmorgen zijn de kinderen voor het eerst wakker geworden met het wakker-wordt-lied: ja we zijn klaar voor de start… Ze waren gewoon niet wakker te krijgen, dus dan maar zo! Wel jammer, want er was een deal gesloten met de jongens slaapzaal, als ze tot half 9 zouden blijven slapen, mochten ze Eva T. van de duikplank duwen. Maar ja de keuken had om 8 uur de muziek aangezet dus dat feest ging niet door.

Tuurlijk was de traditionele ochtendgymnastiek er weer, dit keer de choe choe wa choe choe wa, iedereen deed mee. En we hadden een verjaardag te vieren van Safae, iedereen heeft gezongen en ze heeft een mooi cadeau gekregen. Tijdens het ontbijt kwam Opa Kluitje binnen. Wij vroegen ons af waar zijn zonen eigenlijk waren, hij wist even niet eens meer dat hij zonen had en keek heel verbaasd. Uiteindelijk herinnerde hij het zich weer en vertelde dat ze snel langs zouden komen. Wij vertelde over het zwembad en de locker. Dat we daar vandaag naartoe zouden gaan en het derde puzzelstuk zouden kunnen vinden in locker 102. Nu dit geschreven wordt besef ik me dat ik gister volledig ben vergeten te vertellen. We hadden namelijk een cijferraadsel waar het getal 102 uitkwam en de hint voor het zwembad.

Eenmaal aangekomen in het zwembad zag Amara voor ons gevoel voor het eerst water, hij stond met zijn voeten in voetenbad en keek uitermate verbaasd naar beneden. Daarnaast had hij het alleen maar over de duikplanken van het SOK, het SOK heeft leuke duikplanken! Gilano was een waar waterratje, nergens bang voor en van zwembad naar zwembad en van glijbaan naar glijbaan aan het hoppen. In het zwembad kregen we nog door dat de badmeester telefoon had gehad van Opa Kluitje het nummer was namelijk veranderd. In kluisje 100. 5 kinderen (1 van elke groep) mochten gaan kijken bij de kluis en vonden inderdaad het laatste puzzelstuk. We namen het mee naar de blokhut!

Op de terugweg in de auto hadden Elise, Ismaël en Riley een discussie. Elise vroeg zich af waarom kamp geen 2 weken kon duren… Ismaël dacht, ik doe daar een schepje bovenop, waarom geen vier weken? En Riley vond 10 weken wel genoeg waarna Riley en Elise dat eigenlijk ook wel een goed idee vonden.

De ouderen groepen beginnen ook een beetje met het pesten van de leiding. Edwin had rijst in zijn bed, Cisarlin mag morgen eten over Nino heen gooien en Manon heeft even een emmer water over Eva T. gegooid.

Ook zijn de nodige kussengevechten een feit. Bij groep 1 is een nieuwe variant bedacht, een knuffelgevecht. Alle knuffels gaan door de lucht heen en natuurlijk het hardst op de leiding.

Na het zwemmen hebben we nog lekker patat gegeten met shoarma. Hayden zat op een gegeven moment even in een hele comfortabele houding en viel tijdens het eten eigenlijk even in slaap…. Heel grappig en schattig.

Na het eten kwamen Opa Kluitje, Giga en Flink uit de Kluit gewassen op bezoek. De kaart van het zwembad werd getoond en al snel zagen we dat het een plattegrond met een kruis was. We gingen met zijn allen zoeken en op een gegeven moment had Cisarlin hem! Opa Kluitje is weggegaan met de machine en gaat kijken of hij hem aan de praat krijgt en misschien het hart van de ijskoningin kan laten ontdooien… Die komt ten slotte morgen. Inmiddels is William ervan overtuigd, degene (van Giga en Flink) met de lage stem is Nino (dit is dus precies andersom, nee ze weten exact hoe het zit, maar gaan er toch helemaal in op!).

De jongste twee groepen hebben ’s-Avonds nog een groente en fruit bingo gedaan (iedereen heeft een prijs gewonnen) en daarna een mooie boswandeling. De oudste groep heeft eerst nog even levend kwartet gespeeld waarbij de spelleiding Kim en Mitchel het eigenlijk niet snapte (Mitchel zit nota bene in de dagorganisatie). Daarna hebben ze hetzelfde programma gevolgd.

Inmiddels is het half twaalf, bij de jongste twee is het stil en bij de andere branden de lampen nog en worden er tanden gepoetst. Het was een lange maar superleuke dag. Iedereen ligt moe en voldaan in bed, op naar de laatste volledige dag………!

Woensdag

De woensdag! Volgens (sommige) leiding de leukste dag is begonnen met de ochtendgymnastiek, dit keer iets met een vlieger, giraf, zo hoog enzovoort. Voor de kids in ieder geval wel bekend! Na de ochtendgymnastiek en het ontbijt werden de kinderen per groepje van 7 kinderen en 1 leiding bij Lara geroepen, daar mochten ze een cola en een zakje chips kiezen en in een zak doen. Vervolgens kreeg de leiding een tas mee en mochten ze meelopen. Buiten bij de parkeerplaats kwamen er blinddoeken tevoorschijn…. Een dropping!

De groepen werden gedropt op een plek zo’n drie kilometer van de opdrachten af. Eerst moesten ze de weg terugvinden richting Ermelo en dan vervolgens met een kaart in Ermelo nog de opdrachtpunten af. Daniël zijn groep had het aan een voorbijganger gevraagd, niet wetende dat die richting het centrum van Putten wees…. Laten we zeggen, die konden twee uur later weer op dezelfde plek beginnen als waar ze gestart waren. Karin was de groep waar niemand in wilde zitten…. En dat was ook dit jaar weer terecht, want vrij snel was ze haar kaart kwijt, de enige houvast dus. Gelukkig is uiteindelijk ook die groep veilig aangekomen. Ondertussen werden alle groepen gebeld en moesten ze opdrachten uitvoeren. Zo zijn de haren van de leiding geel, groen, paars en oranje geverfd en de gezichten zwart gesminkt. We moesten achteruit lopen in polonaise en suikerklontjes verzamelen. Onderweg waren de nodige opdrachtpunten waar altijd iets te drinken en uit te voeren was. Van het maken van groentedieren tot aan het gooien van waterballonnen op de leiding, alles is uitgevoerd. Tewo had nog een vraag voor een voorbijganger met een hond, “Wat is dat voor hond?”, Vrouw antwoord: “een beagle”. Tewo zegt: “Ow, hoe zien die eruit?”. De vrouw wist even niet meer te antwoorden hierna…

Alle groepen kwamen rond etenstijd weer thuis en konden beginnen aan een hollandse pot, andijviestampot met gehaktbal. Zelfs Ismaël heeft dit keer een paar hapjes gegeten, hartstikke knap!

Na het eten mochten de kinderen nog even vrij spelen. Melvin heeft Amara leren hoepelen, dat was een uitermate grappig tafereel. Noor had haar eigen voeten (inclusief slippers) ingegraven in de zandbak (even voor de duidelijkheid, dit is een dubbel volleybalveld aan zandbakformaat). Ze trok haar voeten eruit en 1 slipper verdween onder het zand. Toen ze bij de leiding kwam was ze inmiddels vergeten waar ze ongeveer gezeten had en vervolgens zijn we met zijn allen de mega zandbak doorgegaan, helaas zonder resultaat… slipper is tot op heden kwijt!

Het avondprogramma is nog gesplitst. De jongste twee groepen gingen vuur aarde ijs doen op het veld (spons water vuur) en de oudste groepen levend stratego. Tijdens deze activiteiten hebben we een schim voorbij zien komen van de ijskoningin en voelde we een koude stroom lucht…. Yanna, Felicia en Noor hebben we er nog even van moeten overtuigen dat de ijskoningin nooit, maar dan ook nooit zomaar de blokhut in komt, het is hier namelijk veel te warm voor haar!

Inmiddels is het half één en is het stil in de blokhut. De leiding moet nog eventjes, maar ook dan mogen wij ons warme bed opzoeken en is er morgen weer een mooie dag!

Dinsdag

Goede avond, u zit natuurlijk al met smart te wachten of het verslag van eerste volledige dag op kamp, nou hier is hij dan hoor. Totaal vermoeid brachten wij gisteren de kinderen na de disco naar bed, dus wij dachten die slapen wel lekker uit….Nou laten we het erop houden als u half 7 uitslapen vindt dan hebben ze vanmorgen uitgeslapen. We begonnen deze dag met ochtend gymnastiek. Nog voor het ontbijt moesten alle kinderen en leiding naar het veld toe omdat de organisatie van de woensdag wilden beginnen met ochtend gymnastiek. Roos & Frederique informeerden even bij Juul of dit een standaard verhaal was hier (ze hadden duidelijk trek en wilden gewoon ontbijten), maar volgens Juul was dit niet standaard. Gelukkig dan kunnen we morgen gewoon gelijk gaan ontbijten. Op het liedje Feest van Kinderen voor Kinderen heeft iedereen heel enthousiast mee gedanst.

Na het ontbijt kregen alle kinderen een super mooi SOK shirt zodat ze straks herkenbaar zijn in het Dolfinarium. De meiden van de Magnums (de oudste groep, die overigens helemaal bestaan uit meiden, en waarvan de leiding inmiddels papa en mama Magnum zijn) vonden zo’n shirt natuurlijk absoluut geen gezicht dus al snel werden er knopen gemaakt zodat ze tenminste een beetje hip door het park konden lopen. We hebben we ook maar gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om iedereen even op de foto te zetten. Dit duurde overigens niet even wat begon met “zeg allemaal maar kaas, of doe allemaal de handen in de lucht”, eindigde met “stop je vingers in je neus en daarna stop je vingers in de neus van je buurman of buurvrouw”…De kinderen weigerden hier echter aan mee te werken, dus hier hebben we helaas geen foto’s van. Net voordat we de bus in wilden stappen kreeg Eva T. nog een “mooie” jurk aan met sjerp omdat zij door haar vriend ten huwelijk is gevraagd. Ik hoor u thuis denken ah wat lief, maar dit was meer bedoeld om haar behoorlijk voor schut door het Dolfinarium te laten lopen. Gelukkig is het Dolfinarium niet zo ver rijden waardoor we behoorlijk op tijd in het park waren. Nadat iedereen even bij de centrale plek was geweest (een speeltuin in het park), mochten de kinderen het park in. De allerkleinste zijn lekker bij elkaar gebleven en hebben het park samen verkend. De grotere mochten iets zelfstandiger door het park heen. We hadden in ieder geval afgesproken dat we om 12 uur zouden verzamelen bij de grote dolfijnenshow in de koepel. Wat was dat prachtig. Dolfijnen sprongen, deden kunstjes, zwommen met de begeleiders door de koepel heen en maakten allerlei grapjes. Ook kwam (dit was dan wel toeval) even sneeuw naar beneden vallen en joeg er een koude wind door de koepel heen. Even leek het of de ijskoningin voorbij kwam… Na de voorstelling hebben we lekker frietjes gegeten. De kinderen konden kiezen tussen kaassouflet, kroket of frikandel en drinken. Het was even een organisatie in een heeeeeeeeel druk park maar uiteindelijk heeft iedereen zijn friet, drinken en snack gehad. Bij de leiding ging het niet helemaal goed, maar na wat ruil- en deelacties had iedereen genoeg van alles. Daarna mochten de kinderen weer op pad, na een algemene plaspauze mochten de kleintjes even langs de snoepwinkel. Daar mocht er 100 gram in een zakje van het zakgeld gekocht worden. Hayden en Riley waren ervan overtuigd dat zij geen zakgeld hadden, maar tuurlijk hadden zij dat ook! Zelfs als ze verbaasd kijken zien ze er exact hetzelfde uit. Wij zijn overigens blij dat 1 van de 2 is gaan wisselen. Ook al weten nu even niet wie van de twee een tand mist. Hoewel Amara dacht dat hij alvast mocht beginnen terwijl er nog afgerekend moest worden, dachten Hayden en William dat hun snoepzakje ECHT niet te vol zat…. Daar hadden ze zich op verkeken toen overduidelijk meer dan de helft er weer uit moest….Nienke, Elaine, Manon, Saffae & Bianca dachten heerlijk even te kunnen relaxen op het strand bij het dolfinarium. Mitchel (leiding) vond blijkbaar dat ze er nogal oververhit uitzagen omdat hij een flesje water over ze leeg gooiden. Daarna ontstond er natuurlijk een waar gevecht waarbij Tim, Mitchel & Eva T. (alle drie leiding) het water in gegooid werden. Manon belandde er uiteindelijk ook in en Elaine bleef ook niet echt droog meer. Mensen om het strand keken wel een beetje raar op dat drie volwassenen met kleding en al (1tje zelfs in een jurk) het water in gingen. Na een wandeling naar de zeeleeuwen ging de SOK-bel door het park heen en was het tijd om te verzamelen. Bij het centrale punt aangekomen bleek het inderdaad dat de ijskoningin was langsgekomen. Er was een woordzoeker achtergelaten en nadat deze was opgelost, kwam daar Pierewier uit, dit is de speeltuin waar we voor stonden! Een aantal mensen ervaarde een SOK-wervelwind aan kinderen die op zoek waren naar iets verdachts en niet lang daarna kwam Bram aan…. Hij had een stuk gevonden net als gisteren!
Gelukkig we hadden datgene gevonden waarvoor we eigenlijk naar het Dolfinarium gekomen waren. Met een gerust hart konden we nu weer terugkeren naar de blokhut. In de bus bleek dat deze dag wel heel vermoeiend was geweest voor Michelle en Noor want die lagen helemaal knock out.

Het eten van vandaag was simpel, soep en een broodje knakworst. Voor de jongste kinderen was dit nog steeds te veel te zijn want die aten bijna niets. Tijdens het spelen op het veld kwamen Giga en Flink eens even kijken hoe het vandaag gegaan was in het Dolfinarium. Trots lieten wij het stuk zien wat we gevonden hadden, maar eigenlijk wisten zij niet zo goed wat ze daarmee moesten. Tja als zij het al niet weten, hoe moeten wij het dan weten?! Morgen komt opa Kluitje zelf maar eens bij ons langs, misschien kan hij ons iets meer vertellen. Wij twijfelen hier wel een klein beetje aan want hij schijnt erg vergeetachtig te zijn. We zullen het morgen wel even zien.

Toen Giga en Flink naar huis gingen hebben we de jongste groep (de Softijsjes) lekker laten douchen en zijn zij naar bed gegaan. De andere kinderen deden nog spel op de paden om onze blokhut heen. In kleine groepjes mochten ze zonder leiding naar verschillende plekken om daar een spel te spelen. Zo moesten kinderen onder andere appels uit een boom vissen, curlingen, met een bootje een kleine plas in om groente en fruit te zoeken en ijspegels vangen. Als het spel goed gespeeld werd konden de kinderen een letter vinden en uiteindelijk konden zij met die letters het woord ijskoningin vormen. Als ze het goede woord vormden werden ze naar een locatie gestuurd waar ze een lekker ijsje konden halen. Alle kinderen kregen daarna een lekker beker warme chocomel en een speculaas pop en gingen vervolgens groep voor groep onder de douche. Nicky en Cisarlin (beide meisjes) waren nogal onder de indruk van het verhaal dat Eva T. ging trouwen want tijdens het avondspel hadden zij besloten ook te gaan trouwen. Dus terwijl iedereen aan de warme chocolademelk zaten werd er hier een heuse bruiloft opgevoerd.
Langzaamaan zijn we nu alle kinderen richting douche en slaapzaal aan het sturen, we hopen dat ze net zo lief gaan slapen als gisteren! Als laatste anekdote die nu binnenkomt….. Marlies (kind) zag Kim (leiding) in de douche haar gezicht schoonmaken. Kim vroeg, is alle make-up, zwart, om mijn ogen weg? Marlies: nou er zit nog wel wat, maar dat kunnen ook je wallen zijn…. Dusssssss…….. nee de leiding ziet er ook niet fris en fruitig meer uit!

Maandag

De maandag zit erop! En wat voor dag was dit! Voor veel kinderen heeeeeeeel erg spannend en daardoor de eerste traantjes al in de bus bij Yanna en Marina. Bij Yanna was het over zodra grote vriendin Felicia bij de bus verscheen en Marina zat bij de uitrit van de Mariënhoeve al gezellig te kletsen over van alles en nog wat!

Bij aankomst in de blokhut zijn de spullen uitgeladen, lekker boterhammetje gegeten en hebben we de slaapzalen ingedeeld. De gezelligheid tussen Evi, Manon en Nienke straalde ervan af en Yanna en Felicia vonden dat ze wel samen in 1 bed konden slapen…

Na het eten van de boterhammen, zagen we iets op het veld liggen in de verte. We zijn direct gaan kijken en het was een enorm blok ijs! Met groentes erin en…… een briefje met de volgende tekst:

“Allerliefste kinderen, Wij hebben een vreselijke fout begaan. Wij zijn de gebroeders Uit de Kluit gewassen. Wij zijn van beroep Groentemannen net als onze oude pa Kluitje. Iedereen heeft tegenwoordig een eigen groentetuin en nu hebben wij geen klanten meer. Wij hebben de hulp ingeroepen van de ijskoningin. Zij wilde ons wel helpen in ruil voor onze Zonnemachine. De Zonnemachine heeft onze vader Kluitje lang geleden uitgevonden om zijn moestuintje sneller te laten groeien, en het werkte. Tegenwoordig is pa Kluitje wat ouder en vergeetachtig, hij heeft de Zonnemachine ooit goed opgeborgen en hij weet nu niet meer waar… De ijskoningin laat alle groente bevriezen en ze stopt niet voordat zij in het bezit is van de Zonnemachine. Het is enorm uit de hand gelopen en wij zitten met onze handen in het haar.. Onze arme pa Kluitje weet van niets… Hij is helemaal in de war omdat al zijn groente bevriest. Onze vader heeft allerlei aanwijzingen die de vindplaats van de Zonnemachine moeten prijsgeven maar wij snappen er weinig van. Wij roepen jullie hulp in. Wij komen vanavond rond de klok van 20:00 in de hoop dat jullie ons willen helpen, met alle raadselachtige aanwijzingen van onze pa… Kijken jullie ondertussen goed uit voor de ijskoningin, ze is ijs en ijs en ijs koud….. Groeten Giga&Flink Uit de Kluit Gewassen.”

Na deze spannende brief is het tijd om elkaar en de blokhut te leren kennen. De kinderen gaan in groepen op zoek naar de groentes in de blokhut. Bij elke groente zit een leiding die ze iets uitlegt over het kamp, de regels en hoe het allemaal gaat. Tegelijk worden alle namen even doorgenomen zodat iedereen dat ook leert.

Als iedereen weet wat waar is, mogen de kinderen even lekker “vrij spelen”. De ballenbak, trampolines, schommelbal (voor de ouders die dit nog niet kennen, schommels staan in een kring, bal in het midden en waar de bal doorheen glipt, is af) en ook de traditionele gevangenis van Hugo, Giel, Lieke, Vince, Michelle en nieuwkomers Hayden en Riley is voor niemand van de leiding veilig. Amara is dikke vrienden geworden met onze geiten van de buren en is ze aan het voeren, wel even voor de zekerheid gevraagd of ze misschien bijten…

Omdat de namen er nog niet helemaal goed in zitten gaan we een paar spellen doen. Één daarvan is centraal met de hele groep. Met broodroosters, mixers, bomen, kippen en olifanten snapt de leiding er vooral verdomd weinig van en staat telkens in het midden om iemand aan te wijzen. In de eetgroepen gaan we swoeshbal doen, hierbij gaan de kinderen in een kring staan en een onzichtbare bal doorgeven en daarbij de naam noemen. Hierna volgen er nog verschillende spelletjes als zakdoekje leggen en krantenmeppertje. De namen worden nog een beetje door elkaar gehaald, maar het begint goed te komen!

Het eten is natuurlijk met vooral groentes dit keer (gezond zeg!), spinazie, wortels, doperwten, aardappels, vissticks (daar werd om gevochten…. Door de leiding, nee hoor grapje, de kinderen vonden dit heerlijk). Met appelmoes en komkommer was de maal compleet! Het leek wel even, hoe jonger de kinderen, hoe groter de eetlust! Luca heeft 2 volle borden met alleen spinazie op, het andere eten ook, maar de spinazie deed het hem. Kans best dat hij dat thuis niet zo enhousiast eet, maar ja op kamp is alle lekkerder….! Ook Laxmi is twee keer voor een vol bord gegaan en de tweeling Hayden en Riley konden niet ophouden met eten, alles van tafel ging op en zeker de bak komkommer was slachtoffer. De keuken is dit jaar wel wat traag dus wachtend op het toetje zijn we het kamplied gaan zingen. Wheeeeeeeeeeeeee jooooooooooooooooooo WE ZIJN HIER OP SOKKAMP………. Dat is hetgeen wat jullie nog heeeeeeel lang gaan horen daar bij het thuisfront want dit lied sloeg aan! Toen kwam het toetje en dat maakte alles goed want wie wil er nou geen vla, yogurt, siroop en….. snoep! Zo gezond gegeten dus dat moet kunnen!

Na het eten kwamen zoals beloofd Giga en Flink uit de Kluit gewassen…. De ene was even in zijn ballen geknepen want die had me toch een hoge stem! De ander daarentegen had een hele zware stem en at in zeer rap tempo een banaan, tomaat en appel op. De restjes zaten op het raadsel wat ze mee hadden. Het zit namelijk zo. Er is een ijskoningin, daar zijn Giga en Flink heeeeeeeeel erg bang voor. Ze moeten aanstaande vrijdag de zonnemachine aan haar geven, want anders zal alle groenten voor altijd bevroren blijven. Ze vertellen dat hun Opa (Opa Kluitje) de zonnemachine destijds heeft verstopt zodat niet iedereen daar zomaar gebruik van maakt, nu is er 1 probleem: Opa Kluitje is nogal vergeetachtig, maar heeft wel de nodige aantekeningen gemaakt. De eerste hebben Giga en Flink bij zich: “Wat heeft 21 ogen…maar kan niets zien…. Speel en vindt een aanwijzing.” Zo en nu mag u als ouder even goed nadenken wat dit is, morgen meer…

Ow nee de dag is nog niet voorbij, dat kan niet, anders hebben we geen volledig dagverslag. Maar weten jullie het al? Nee? nog even nadenken dan….

Nu? Weten jullie het nu? Nog niet? De leiding heeft er een vergadering over gedaan dus we twijfelde of de kinderen het zouden raden maar die wisten het vrijwel direct dus het niveau van de leiding is hierbij ook weer erg confronterend gebleken…

Maar goed jullie weten het inmiddels wel, zo niet: een dobbelsteen! Giga en Flink hebben ook een plattegrond bij zich, al snel zien we dat dit de blokhut is met in elke ruimte een getal. Nadat we Giga en Flink even onze mooie moestuin hebben laten zien, gooien we de dobbelsteen en mogen vijf kinderen, 1 van elke groep: Noor, Luca, Kevin, Chimene gaan kijken in de leidinghoek… ze brengen terug wat ze gevonden hebben en wat is dat….! Een gedeelte van een schilderrij van Opa Kluitje, met achterop een kaart……….. Er zit ook een briefje bij met natuurlijk weer iets wat ontcijferd moet worden: “Hier is het altijd DOL…….fijn! Ga naar deze plek en kom tot rust tussen de vissen. Een volgende aanwijzing kan je hier echt niet missen!”. Een paar kinderen zeggen…. Misschien het Dolfinarium?!? Giga en Flink zeggen dat ze daar dan morgen naartoe gaan maar dat het wel lastig zoeken is met zijn tweeen, kunnen we niet mee? We kijken penningmeester Rosalie aan en die zegt dat het veel geld kost maar dat het wel moet lukken! Amara vraagt zich af wanneer we dan gaan, we leggen uit dat we dat dan morgen moeten doen. Hij wil even weten wanneer morgen is en na een nachtje slapen zou het zover moeten zijn…. Amara wil dan graag NU naar bed!

Tuurlijk komt er nog een hele leuke knutselavond. Van het timmeren van fruit en groente op stukken hout en het verven van glazen vaasjes met glow in the dark verf met mooie bloemen erin (uiteraard zelf gemaakt), alles was mogelijk.

De avond is nog lang, want om half tien wordt de disco nog ingezet. Met een heuse DJ, Flippa uit Wijk bij Duurstede die kosteloos bij ons wilde komen draaien is het nog nooit zo’n feest geweest. Bram wist niet dat hij zo lenig was en veroverd het hart van Elaine, ja het eerste stelletje is in de maak! De allerkleinsten beginnen langzaam om te vallen en het is tijd om een voor een naar de slaapzalen te vertrekken. De voeten zijn gewassen, verhaal wordt voorgelezen en dan kan iedereen lekker gaat slapen! De eerste succesvolle dag met een superleuke groep is begonnen!